torstai 20. maaliskuuta 2014

Suuri vihreä tee -huijaus

Tällä kertaa Tarjoushaukku postaa aiheesta, joka on lähellä sydäntä: nimittäin vihreä tee ja sen ainesosat. Vihreä teehän on tunnetusti terveellinen tuote, jossa on paljon antioksidantteja, ja ilman makeutusaineita, se on myös hammasystävällinen juoma.

PÄIVITYS 26.3.2014, nyt vastaus saatu myös Twiningsilta! 

Haukku tykkää etenkin maustetuista vihreistä teistä, mm. Pirkan vanilja vihreä tee on erityisen hyvää, kuten myös Lidlin Lord Nelson inkivääri ja appelsiini vihreä tee.

Mutta sitten luin tämän uutisen siitä, miten vihreästä teestä on löydetty lisättyä sokeria, jota EI mainita ainesosaluettelossa. Olin pöyristynyt, en sen vuoksi, että saan vihreässä teessä lisäkaloreita (määrähän on ihan minimaalinen), vaan sen vuoksi, että pienikin määrä sokeria aiheuttaa happohyökkäyksen hampaissa - juurikin asia, jota vihreä tee ei muuten aiheuta.



Olin yhteydessä kaikkiin valmistajiin, joilta olen ostanut vihreää teetä. Vastaukset ovat olleet osittain aika kryptisiä ja olen saanut tehdä täydentäviä lisäkysymyksiä, jotta saisin suoran vastauksen. Ainoastaan Keskolta vastattiin Pirkka tee -kyselyyn suorasukaisesti ja kiertelemättä.

Tässä eri valmistajien vastaukset:

Lidl:


Ensin sain vain tällaisen vastauksen:

Kiitämme Teitä mielenkiinnostanne tuotettamme Lord Nelson Vihreä tee kohtaan. Jokainen asiakaspalaute on meille arvokas ja auttaa meitä kehittämään toimintaamme sekä pitämään yllä tuotteidemme korkeaa laatua. Kaikki Lidlin omilla merkeillä myytävät tuotteet, kuten myös Lord Nelson vihreä tee tutkitaan säännöllisesti laboratoriossa. Tuotteiden korkea laatu on Lidlille tärkeää. Haluamme myös omasta puolestamme olla varmoja siitä, että saamme tavarantoimittajiltamme sitä korkeaa laatua, josta heille maksamme.

Johon vastasin:

Kiitos vastauksestanne, mutta se ei aivan vastannut kuitenkaan kysymykseeni. Eli siis onko Lord Nelosen Vihreissä teissä kenties sokeria vaikka sitä ei ainesosissa mainita? Onko asia tutkittu laboratoriossa tai oletteko kenties tutkimassa asiaa lähiaikoina?

Johon sain tämän vastauksen:

Kiitämme Teitä mielenkiinnostanne tuotettamme Lord Nelson Vihreä tee. Jokainen asiakaspalaute on meille arvokas ja auttaa meitä kehittämään toimintaamme sekä pitämään yllä tuotteidemme korkeaa laatua.
Olemme välittäneet kysymyksenne tuotteen valmistajalle. Valmistajan mukaan kyseiseen tuotteeseen eikä myöskään muihin vastaaviin teetuotteisiimme ole lisätty sokeria. Tuotteen ravintoarvojen mukaan tee sisältää 0,4 g/100g hiilihydraatteja, joista 0,1 g/100g sokereita, jotka ovat peräisin luontaisista raaka-aineista. 
 

Lipton:

 

Ensin tuli tällainen vastaus:

Lipton-tuotemerkkiin kuuluvat maustetut teet eivät sisällä muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta lisättyä valkoista sokeria (sakkaroosia). Sen sijaan suurin osa maustetuista teetuotteista sisältää pienen määrän maltodekstriiniä.

Maltodekstriini on hiilihydraatti, jota saadaan seuraavista tärkkelyspitoisista lähteistä, kuten esimerkiksi tapiokasta, maissista tai perunasta eikä siten ole sama asia kuin valkoinen sokeri
Maltodekstriiniä esiintyy elintarvikkeissa pieniä määriä ja sitä käytetään esimerkiksi erilaisten makujen ”kuljettajina” ruoassa ja juomassa. Määrät ovat kuitenkin niin alhaisia, että ne eivät vaikuta tuotteiden makeuteen.  Tapauksissa, joissa tee sisältää lisättyä sokeria (sakkaroosia), sokeri kerrotaan tuotteen ainesosaluettelossa.


Tämä  oli niin epämääräinen vastaus, että kysyin vielä:

Kiitos vastauksestanne. Haluaisin vielä tietää, mitkä ovat nämä muutamat poikkeukset (kuuluuko esim. mansikka cupcake näihin)? Minua kiinnostaa siis tämä sokeri sen vuoksi, että vihreä tee on tunnetusti hyvää hampaille eikä aiheuta happohyökkäystä, mutta vaikutus menee täysin päinvastaiseksi, jos tuotteessa on vähänkin sokeria. Osaatteko sanoa, onko tällä maltodesktriinillä sama vaikutus kuin sokerilla hampaisiin? Eli aiheuttaako myös se happohyökkäyksen?

Johon sain vastauksen:


Suomessa on markkinoilla yksi maustettu musta tee, jossa on pieni määrä lisättyä sokeria.
Se on Lipton Vanilla Caramel maustettu musta tee pyramidipusseissa.

Mansikka cupcake maustettu vihreä tee ei kuulu tähän ryhmään. Maltodekstriinistä tulevan sokerin määrä on todella vähäinen, alle 0,5 g per 100 ml valmista teejuomaa.

Happohyökkäystä liittyviin kysymyksiin suosittelen sinua  olemaan yhteydessä omaan hammaslääkäriisi.

Tämä vastaus hämmensi suuresti, sillä norjalaistestin mukaan juurikin Lipton Green Tea Indonesian Sencha Tradition sisälsi lisättyä sokeria, mutta sitä ei tässä vastauksessa mainittu lainkaan. Ja ylipäänsä vastattiin vain mustista teistä, joista en koskaan ollut edes tiedustellut vaan pelkästään vain vihreistä teistä. 

Tuohon maltodekstriiniin suhtaudun myös epäilevästi, eli jatkossa siis jätän kaikki Liptonin vihreät teet hyllyyn, sillä en tiedä, aiheuttaako maltodekstriini happohyökkäystä (enkä löytänyt tietoa siitä myöskään googlettamalla).


Pirkka:



Kiitos yhteydenotostanne, joka koski valmistuttamaamme Pirkka-tuotetta. Kaikki saamamme kuluttajapalaute on meille erittäin tärkeää. Pirkka vihreä tee -tuotteisiin ei ole lisätty sokeria. Ainesosaluettelossa on mainittu kaikki tuotteeseen käytettävät ainekset.

Tämä oli ainoa suoraviivainen vastaus, jonka sain. Eli ainesosaluettelossa on mainittu kaikki tuotteeseen käytettävät ainekset, hienoa. 


Twinings:

Ensin tuli tällainen vastaus:

Kiitos yhteydenotostanne ja pahoittelut myöhäisestä vastauksesta. Twinings ei lisää sokeria suoranaisesti itse teehen, mutta jotkut mausteet, joita käytämme maustettujen teelaatujen valmistamiseen sisältävät pienen määrän sokeria, joka toimii mausteen alusaineena. Valmiissa kupillisessa haudutettua teetä tai yrttiteetä on keskimäärin 0,2g sokeria, joka on todella pieni määrä verrattuna päivittäisiin saantisuosituksiin. Sokeria ei mainita ainesosaluettelossa, koska käytännössä se ei ole teehen käytettävä ainesosa, vaan teen mausteen ainesosa. Ainesosaluetteloiden sisällöstä on tarkat vaatimukset EU-säädöksissä ja Twinings noudattaa näitä vaatimuksia.
 

Olemme pahoillamme, että teille on aiheutunut asiasta huolta. Toivottavasti vastauksestamme oli teille apua.


Laitoin jatkokysymyksen:


Kiitos vastauksestanne. Syy, minkä vuoksi en halua juoda vihreää teetä, jossa on sokeria, ei siis johdu siitä että pelkään päivittäisen saantisuosituksen ylittyvän, vaan siis siitä syystä, että oletan juovani juomaa, jossa ei ole lainkaan sokeria. Olen luullut, että juomani vihreät teet eivät sisällä lainkaan sokeria eivätkä siten myöskään aiheuta hampaille happohyökkäystä. Puhdas vihreä teehän on itse asiassa hammasystävällistä ja vahvistaa hampaita, sokeroituna vaikutus on päinvastainen.

Osaisitteko siis vielä vastata siihen, että ovatko nämä määrät sellaisia että ne aiheuttavat suussa happohyökkäyksen? Ja lisäksi, voisitteko kertoa, mitkä kaikki vihreä tee -tuotteenne sisältävät näitä mausteita, joissa on sokeria?


Twiningsin vastaus tähän oli:


Kiitos palautteestanne ja pahoittelemme teille aiheutunutta vaivaa. Twinings tee sisältää keskimäärin 0,2 g sokeria ja tämä on keskimääräinen arvio. Kun tee valmistetaan normaalisti hauduttamalla teepussia kuumassa vedessä, on sokerin määrä lopullisessa juomassa alle 0,1g/100 ml. Pyydämme teitä ystävällisesti kysymään hammaslääkäriltänne hampaisiin kohdistuvasta mahdollisesta happohyökkäyksestä kun kyseessä on näin pieni määrä.
Pahoittelemme ja toivomme että voitte jatkossakin nauttia hyvistä tee hetkistä.
 
Mutta tällaista siis! Liptonin teet jäävät jatkossa hyllyyn, pannassa on myös Twinings, sillä he eivät kysymyksestäni huolimatta eritelleet, mitkä ovat näitä teitä joissa on mausteita, joissa voi olla sokeria. En lähde asiaa arpomaan.

Lidliä ilmeisesti uskaltaa juoda jatkossakin kuten myös Pirkkaa.

Ja jos joku tietää vastauksen tuohon maltodekstriini/happohyökkäys-asian, niin laitapa viestiä kommentteihin! :)

t. Tarjoushaukku

 

14 kommenttia:

  1. Kiitos hyvästä kirjoituksesta ja selvittelytyöstä :)

    Maltodekstriini on hiilihydraatti, eli kyllä, se aiheuttaa happohyökkäyksen. Tarkemmin sanottuna happohyökkäyksen aiheuttavat suussa olevat haitalliset bakteerit, jotka käyttävät hiilihydraatteja ravinnokseen. Happohyökkäyksen voimakkuus riippuu siten:
    1. bakteerien määrästä (miten puhtaat hampaat ovat)
    2. hiilihydraatin laadusta (sakkaroosi eli tavallinen sokeri on haitallisinta)
    3. hiilihydraatin määrästä ja ajasta, jonka se on hampaiden pinnoilla (laimea liuos nopeasti nielaistuna vs tahmean karkki, joka jämähtää hampaan pinnalle)

    Eli tee, jossa on hyvin pieni määrä maltodektriiniä, ei tokikaan ole yhtä paha asia kuin limppari tai karkit, mutta laitan kyllä itsekin pannaan mainitsemasi tuotteet.

    t. hammaslääkäri, joka tykkää vihreästä teestä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, suurkiitos vastauksestasi! Vielä mietityttää myös tuo sokeri, että aiheuttaako 0,1g/1 dl sokeria hampaille myös haittaa... Mutta turvallisinta tosiaan jättää juomatta kaikki, jotka vähänkin aiheuttavat epäilystä. :)

      Poista
  2. Hyvä postaus.
    Juon jatkossakin Lidlin teetä.

    Hyvä blogi sulla. Luin eilen vanhaa ANNA-lehteä, jossa oli juttua LIDLismistä.
    Olemme vakkari LIDL-asiakkaita vuosien takaa.
    Aluksi meille vähän naureskeltiin ja jotkut morkkasivat LIDLiä, mutta monen epäilijän mielipiteet ovat vaihtuneet ja tänä päivänä jaamme kokemuksia tuotteista. :)
    Vakkarituotteitamme mm. ovat: luomukahvi, hevi-tuotteet, pilsneri, alkoholiton olut, paistopisteen leivät ja maalaiscroisantit, kalat... niin ja sieltä saa kauniita, EDUKKAITA ja kestäviä kukkakimppuja!!

    Kivaa syksyä.

    - Katinka

    VastaaPoista
  3. Katinka, kiitos kommentista! Anteeksi, en ollut sitä aiemmin huomannut. Todella kiva kuulla, että blogini on mieleesi, ja pahoittelut, että viime aikoina päivityksiä on ollut vähän verkkaiseen tahtiin. :)

    VastaaPoista
  4. Terve Haukka,

    Mielestäni tässä on nyt vähän ymmärretty väärin asioita. Jos kyseessä on aromin kuljetusaine jossa käytetään maissitärkkelystä suojakuorena, minimaalisia määriä, ei mainitsemiasi riskejä ole. Saat juoda noita Kuppikakku tai Twinning teetä vaikka 100 kuppia päivässä, enkä usko, että siitä seuraa minkäänlaisia terveyshaittoja. Nyt on nostatettu tälläinen pakokauhu koko asiasta. Kyseisen kalorimääränkin kuluttaa jo teekuppia kannatellessa. On niin paljon paheelisempiakin normaaleja ruokia kuin maustettu tee. Esimerkiksi maustettu pullovesi, proteiini patukat tai "terveellinen" raaka-suklaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa,

      kiitos kommentistasi. Olet nyt kuitenkin ymmärtänyt pointtini hieman väärin. Missään vaiheessa en harmitellut teen sisältämää kalorimäärää ollenkaan, vaan pointtina on vain ja ainoastaan se, että aiheuttaako näissä maustetuissa vihreissä teissä olevat sokerit ja maltodekstriinit HAPPOHYÖKKÄYKSEN. Ja niin kauan kun vastaus on mitä ilmeisimmin, että AIHEUTTAA, niin HaukkU ei halua niitä juoda. Koska vihreän teen yksi hyvistä puolista on se, että se tekee hyvää hampaille, mutta jos teessä on happohyökkäystä aiheuttavia sokereja, vaikutus on päinvastainen.

      Poista
  5. Kiitos kattavasta selvityksestä!Innokkaana teenjuojana tyrmistyin kun vasta hiljattain kuulin teehen lisätystä sokerista.Teemukihan on jatkuvasti käsillä ja siitä siemaillaan vähän väliä,joten ei vähäpätöinen asia hampaiden kannalta.Näin vuoden vaihteessa pistän teevalikoimani uusiksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! Kiva että tästä on hyötyä. Ja tosiaankaan tämä ei ole hampaiden kannalta vähäpitoinen asia.

      Poista
  6. Itse juon paljon teetä, mutta todella harvoin mitään perus liptonia jne. Osta orgaanista teetä, jotka on maustettu aidoilla makuaineilla, jotka ilmoitetaan paketissa. Jos siellä vaan lukee "vaniljan aromi" sen tietää että se on paljon huonompaa kuin esim vaniljan palkoa sisältävä tee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä, pitääpä ensi kerralla teehyllystä katsoa luomuteet.

      Poista
  7. Kyllä jotkut osaavat olla tiukkapipoja... Nauttikaa elämästänne älkääkä antako pikkuasioiden häiritä! T. Liptonin ja Twiningsin suurkuluttaja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan ainakin minusta kivaa tietää sellaisia asioita. Tykkään myös maustetusta vihreästä teestä, mutta en millään halua päinvastaista vaikutusta siitä.

      Poista
  8. ei mielestäni ole tiukkapipoista välittää hampaistaan. niitä näkee ihmisillä ihan kamalia kalikoita suussa, ku ei olla osattu välittää....:o(

    VastaaPoista
  9. Oletko tutkinut tai kysellyt Nirdqvistin vihreää teetä? Tämä kiinnostaisi minua itseäni kun juon miltein vain Nordqvistin vihreää teetä mm. Japan senchaa :-)

    VastaaPoista